Зарегистрироваться
Восстановить пароль
FAQ по входу

На македонском языке

Уважаемые пользователи!

Просим обратить внимание на рекомендации по оформлению материалов для авторских разделов.

Смотри также

Теги, соответствующие этому тематическому разделу

Файлы, которые ищут в этом разделе

Активные пользователи раздела

 • Без фильтрации типов файлов
Скопjе: АЕА, 2001. — 138 с. Иако Пустина е роман со историска тема, тој е всушност психолошки роман. Земајќи ја за основа на анализа историската тема на солунските атентатори, чии протагонисти се заколнуваат сите до еден да умрат во името на Македонија, Абаџиев свесно се откажува од акциониот дел на солунските атентатори. Пустина почнува од часот кога сета акција на уривање е...
 • №1
 • 28,25 МБ
 • добавлен
 • изменен
Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат и Коштрева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни ја, куби ја, таа пак не умира. Само малку да се допре до земјата и пак ќе се фати, ќе оживи, ќе потера. Ништо не ја ништи таа трева.Романот Пиреј е култна книга во македонската книжевност. Уште со неговата прва објава во 1980 година, критичарите во своите оценки го нарекоа роман-меѓник во...
 • №2
 • 63,21 МБ
 • добавлен
 • изменен
Скопjе: Зумпрес, 1994. — 198 с. На македонском языке. Петре М. Андреевски е писател што високо ја потврди својата дарба и ги афирмира можностите на македонскиот јазик за модерен белетристички израз и високите вредности на нашата нова литература. „Заедничкиот именител на ’содржината‘ на прозата на Петре М. Андреевски може лесно да се идентификува: тоа е еден зафрлен свет,...
 • №3
 • 9,95 МБ
 • добавлен
 • изменен
„Беше жежок летен ден во време косење. Првата машка бригада веќе косеше под патот. Откосите мирисаа на штотуку варосана соба: остра миризба што замајува, како блажена смрт. Коските с'скаа меѓу тревите, сечеа. Врвот им се појавуваше, светнуваше на сонцето, небаре јазиче од острелушена змија. Дебели откоси трева паѓаа пред нозете од косачите. Тревите се одголуваа со уплашено лице...“
 • №4
 • 52,90 МБ
 • добавлен
 • изменен
Драмата „Парадоксот на Диоген“ е еден од позначајните драмски текстови во македонската литература воопшто. По својата надворешна форма е судска драма. Таа е конципирана како судски процес низ кој се иследува степенот на вината на главниот лик во оваа драма, младиот инженер Драшко Каровски. Како проектант на хотелот „Сплендид“ и негов непосреден изведувач, Драшко Каровски е обвинет...
 • №5
 • 41,34 МБ
 • добавлен
 • изменен
Нема објавени информации за објавувањето. — 73 с. Ана ја „запознавме" случајно, кога на Фејсбук забележавме дека некој објавува километарски песни, кои масовно се споделуваат. Има и причина зошто на луѓето им се допаѓаат - нејзината поезија е искрена и топла, дури и некако мајчинска, полна добронамерни совети и одживеани мудрости. „Љубовта е како стиропор, низ прсти ја ситниме",...
 • №6
 • 1,17 МБ
 • добавлен
 • изменен
Polyesterday, Скопје, 2015. – 44 с. Пикантна поезија без цензура. Осмелете се за момент да ги тргнете прангите на општествената догма. Ова е прво објавување на поезијата на Елена во форма на книга. До сега таа објавувала на својот блог, Креативен вомиториум. *Апдејт: Книгата сега е објавена и на хартија. книга на македонском языке
 • №7
 • 7,80 МБ
 • добавлен
 • изменен
Нема објавени информации за објавувањето. — 74 с. Оние кои не ја сакаат поезијата како жанр нека не берат гајле. Песните на Дарко повеќе личат на раскази, и тоа не само затоа што се долги, туку затоа што во нив има вистинска нарација, атмосфера, ликови, настани, препознатливи „топоси" на современата култура - Чет Бејкер, Том Вејтс, Паско Кузман, Кустурица, Пејпал, Џим Кери, Дорина...
 • №8
 • 450,89 КБ
 • добавлен
 • изменен
Нема објавени информации за објавувањето. — 20 с. Д. А. Лори како мала копнеела да ги спаси гладните во Африка, сака да се реинкарнира во мачка, и си зборува сама со себе по дома. Не е ни чудно - фасцинирана е од јазикот, особено од она што го премолчуваме. Често ги раскажува своите соништа на Твитер и тие се прилично линчовски. Во поезијата се бори со сомнежот и непостојаноста, и...
 • №9
 • 263,93 КБ
 • добавлен
 • изменен
Нема објавени информации за објавувањето. — 64 с. За Вас имаме едно баш, баш фино изненадување. Денес е ретко некој нешто да ти подари, камоли тоа да е книга, камоли таа да е одлична. Токму тоа го правиме, благодарејќи на авторот кој паметно реши својата книга да не ја печати (знаете колкави се тиражите?) и промовира (со ладни лешничиња и топли зборови од рецензентот), туку да...
 • №10
 • 9,31 МБ
 • добавлен
 • изменен
Нурнувајќи подлабоко во македонската историја, барајќи ги корените на нашиот народ дојдов во пресрет со литературното дело Калеш Анѓа. Би се запрашале - Што содржи ова дело? Секако во моментов би сакала овде да ги нафрлам сите детали, но тоа не би било коректна постапка. Она што сега можам да го напишам, се надевам ќе биде сосем доволнода ја потикне вашата заинтересираност. Секако...
 • №11
 • 40,77 МБ
 • добавлен
 • изменен
Скопје: Макавеј, 2009. — 279 с. Проф. Саркањац, за пријателите попознат како Чиле, во „Македонски катахрезис" од 2001. понуди оригинална теза за промислувањето на македонскиот идентитет и култура - преку (зло)употреба (катахрезис), а не отфрлање на она што Западот го знае или мисли дека го знае за нас. Книгата „По свое" ја продолжува дискусијата на оваа тема, осврнувајќи се на...
 • №12
 • 2,16 МБ
 • добавлен
 • изменен
Скопје: Табернакул, 2002. — 368 с. Тоа се драми кои го отсликуваат, но и го претскажуваат балканскиот blues, магичниот судбоносен круг, темниот облик на суштествување на човекот, особено на оној роден овде и со вообличена свест под дејство на уникатната коб којашто само тука ја има. Ударите на судбината, во драмите на Стефановски, се преобликуваат во еден особен хероизам и...
 • №13
 • 117,80 МБ
 • добавлен
 • изменен
Магор, 2011. — 197 c. Тие од Долна Земја рушат сè, рече вештерка-пештерка покажувајќи наоколу. Божем сакаат да ни помогнат, а всушност сакаат сè да заличи на нивната Долна Земја. Многу лоша работа! Сè што не прилега на нивната земја им пречи. Нивниот начин на живеење бил најдобар! Ние, вештерките, сме биле, велат, ни самовилци, ни песоглавци, ништо од сето тоа не постои! Змејовите...
 • №14
 • 42,70 МБ
 • добавлен
 • изменен
Пьеса. На македонском языке. Чашуле е нашиот прв автор кој собра храброст на ваков начин да проговори за македонските црнила. Самиот тој вели дека инспирација добил од убиството на Ѓорче Петров во кое „видов кревање рака на својот идеал. Усмртувањето на Ѓорчета од македонска рака, а во служба на антимакедонски однародени интереси, за мене станаа симбол на македонските црнила...
 • №15
 • 1001,48 КБ
 • добавлен
 • изменен
В этом разделе нет файлов.

Комментарии

В этом разделе нет комментариев.